Bento

Bento - co to jest? Jak je przygotować? Dlaczego warto?

Bento, pochodzące z kultury japońskiej, zyskuje coraz większą popularność wśród mieszkańców Europy czy Ameryki Północnej. Ale czym jest bento? Często czytając artykuły o potrawach dla małych dzieci, możemy natknąć się na fotografie, na których widać wycięte z warzyw króliczki, kotki czy serduszka, schludnie poukładane na kupkach ryżu czy potrawki - a wszystko to w ładnym pudełku z przegródkami. To właśnie bento - posiłek na wynos, przygotowywany w domu i zabierany przez Japończyków do pracy czy szkoły. Oczywiście można kupić i gotowy zestaw, jednak słynący z dobrej diety mieszkańcy Japonii wolą przeważnie samodzielnie preparować swoje “drugie śniadanie”.Tradycyjny pojemnik do bento (bento-bako) ma kilka przegródek różnej wielkości i wykonany jest z drewna pokrytego laką.



Jednak współcześnie użytkownicy stawiają na wizualną atrakcyjność, nowoczesność i niską wagę pudełka, dlatego na co dzień korzystają z plastikowych pojemniczków. Bardzo przydatne są również silikonowe papilotki (miękkie foremki) do pieczenie muffinek - pełnią rolę małych miseczek na sos lub na przykład deser, który nie powinien dotykać innych składników. Klasyczne bento składa się z ryżu, ryby lub mięsa, pikli i gotowanych jarzyn. Współcześnie jednak możemy w nim umieścić wszystko to, co pozwoli nam w zdrowy sposób zaspokoić głód i nie wymaga podgrzewania.
Twórz swoje bento na "drugie śniadanie" i lanczuj z nami!